Jedzenie wraz z puszki w zamian kolacji po restauracji. Wytwórce żywności muszą się dostosować

27 lipca, 2020
Category: system gospodarczy

Tworzenie zapasów, a także zamykanie knajpki, barów i hoteli dzierzy bezpośredni wpływ na producentów rolno- spożywczych. Z jakiejs strony istotne artykuły spożywcze, takie jak kluski, ryż, mąka, owoce i warzywa w puszkach, cieszą się większym zainteresowaniem. Ponadto niektóre rodzaje mięsa, winko i sery specjalistyczne – znacznie częściej spożywane poza domem a mianowicie odnotowują powazny spadek sprzedaży.

– Sektor reaguje i dostosowuje się do nowych okoliczności, w tym zakłóceń logistycznych i szybko zmieniającego się popytu – czytamy raporcie Komisji Europejskiej.

Koszty żywności wzrosną. Powodem susza

Przewinienie, mleko i sery

Ograniczenia wprowadzone po związku sposród epidemią wpłynęły na spory spadek spożycia wszystkich rodzajów win. Wraz z szacunków wynika, że spozycie wina po UE spadnie do 108 mln hektolitrów, czyli na temat 8 proc. poniżej poziomu z ubiegłych pięciu latek. Według papieru, wpłynie to także niekorzystnie na wywóz towarów wina wraz z UE, który w tym roku ma być niższy o kilkanaście procent.

Obejrzyj i dowiedz się, jak chronić się zanim koronawirusem

Komisja zwraca uwagę, że wprowadzone restrykcje mogą stanowić spore prowokacja, jeżeli idzie o transport mleka, a także o dostawy pasz. Ponadto ze względu w ograniczenia, może dojść sluzace do wzrostu produkcji produktów mleczarskich, które wymagają mniejszego nakładu pracy.

Zamknięcie restauracji sprawiło jednak, że spadła spozycie serów na temat wysokiej wartości, które najczęściej spożywane są poza budynkiem.

Koronawirus odbije się na wartosciach. Eksperci DNB Bank: Żywność może zdrożeć nawet na temat 10 proc.

Konsumpcja sera po UE przy 2020 r. może – jak wskazuje raport a mianowicie nieznacznie wzrosnąć (0, trzech proc. ), a eksport może rosnąć dzięki popytowi na rynkach azjatyckich.

Wytwórczosc mleka po krajach Unii w roku ubiegłym wzrosła o 0, 4 proc., (jest to najniższy wzrost od 2012 r. ). Według prognoz w tym roku należy oczekiwać wzrostu produkcji dzieki podobnym szczeblu.

Spada wytwarzanie wołowiny

W ocenie Komisji, należy spodziewać się dalszego spadku produkcji wołowiny, która i tak o wiele spadła w roku 2019 z powodu niższych cen jak i równiez zmniejszenia hodowli.

W r. ubiegłym wzrosła natomiast – ze względu na rosnący popyt – produkcja drobiu. W tym roku – jak wskazano w raporcie – styl ten winien się utrzymać. Jednak zamknięcie restauracji będzie miało wpływ na zredukowanie konsumpcji niektórych rodzajów drobiu (np. kaczek).

Wzrosnąć nieznacznie powinna a mianowicie według prognoz – produkcja wieprzowiny ze względu w utrzymujący się popyt z Azji (ze względu na wpływ afrykańskiego pomoru świń, szczególnie w Chinach). Mór nie powinna mieć znaczącego wpływu w sektor, jednakze spożycie drobiu w UE może spaść z powodu postepu cen.

Odmrażanie gospodarki. Handel może wrócić za tydzień

Oliwa sposród oliwek, zboża, cukier

Po wdrożeniu ograniczeń w związku z epidemią koronawirusa wzrosła sprzedaż oliwy z oliwek, szczególnie po krajach, w których wydaje sie produkowana (Hiszpania, Włochy, Grecja). To, z niskimi cenami, powinno doprowadzić do ożywienia konsumpcji oliwy z oliwek w tych krajach (przy wzroście konsumpcji o trzynascie proc. ).

Produkcja oliwy z oliwek w UE w sezonie 2019/2020 wyniosła prawie dwa mln ton, co oznacza spadek o pietnasty proc. wzgledem roku ubiegłego. Ze względu na powazne zapasy dostępność tego produktu jest wielka.

Sposród raportu wynika, że wytwarzanie zbóż po UE przy bieżącym okresie (sezon 2019/2020) powinna wynieść 294 mln ton, na temat 4, piec proc. więcej niż średnia z 5 lat. Następnie – jak wnika z prognoz a mianowicie spadnie do 287, jedenastu mln przy latach 2020-2021.

Produkcja rzepaku w okresie 2019/2020 osiągnie najniższy poziom w ciągu 12-lat i wyniesie czternascie, 9 mln ton. Wynika to z ograniczenia powierzchni produkcyjnej. Jednakze planowane nasadzenia powinny sprawić, że powierzchnia upraw rzepaku wzrośnie sluzace do 10, 5 mln ha w 2020/2021.

Produkcja roślin wysokobiałkowych musi wzrosnąć sluzace do 4, 5 mln ton, tj. na temat 4 proc. więcej niż w roku ubiegłym, dzięki dobrym perspektywom rynkowym w toku żywności i pasz.

Wypatruje się, że produkcja cukru w UE w okresie 2019/2020 nieznacznie spadnie sluzace do 17, cztery mln ton z powodu obnizenia powierzchni upraw buraka cukrowego.

W ocenie Komisji przyszły rok przywiedzie dalsze trzech proc. obnizenie powierzchni buraków cukrowych w związku sposród trudnymi warunkami rynkowymi po ciągu minionych dwóch lat.

Zapisz się na polski specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go mnie na #dziejesie

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy